MERUNGKAI MISTERI ALAM DIRI DAN DUNIA FANA

ombak menghempas pantai menaburi pasir berselerakan, meleraikan ikatan dan menghakiskan pantai. pabila istana pasir dibina saat itu ombak mengganas. jika keimanan tidak seutuh dan kuat membina nescaya nasib seusai pepasan pasir..

Search This Blog

Thursday, June 6, 2013

MENU MASAKAN 3



Roti Sosej- asas pembuatan roti
Bahan-bahan
500 gm                  tepung gandum
1 sudu kecil         bread improver
1 sudu kecil         bread softener
20gm                     susu tepung
75gm                     gula kastor
3 sudu teh           yis
1 sudu the           garam
1 biji telur            dipukul
150 ml                   air – ikut keadaaan doh
60 gm                    mentega
2 bekas                 sosej
Sos cili
Sos tiram
Sayur campur
Bijan
mayonis
Potassium sobate            500gm tepung = 1 gram potassium sobate sebagai bahan tahan lama kepada roti.

Cara-cara
1.       Masukkan tepung gandum, berad improver, bread softener, susu tepung , gula kastor, yis, garam setelah ditimbang ke dalam satu bekas. Gaulkan rata. Kemudian masukkan telur dan air sedikit demi sedikit dan gaul rata sehingga menjadi doh.
2.       Masukkan mentega, uli selama 10-15 minit sehingga doh menjadi kenyal. Biarkan selaa 30-40 minit. Setelah itu doh ditutup.
3.       Setelah sesuai dan kembang doh, corakkan doh menjadi bentuk roti kesukaan anda. Masukkan sosej ke dalamnya.
4.       Bakarkan doh yang telah siap dihias dengan sos cili, sos tiram, bijan, sayur campur serta mayonis ke dalam oven. Biar selama 15-20 minit dengan suhu 170 0C.














No comments:

Post a Comment