MERUNGKAI MISTERI ALAM DIRI DAN DUNIA FANA

ombak menghempas pantai menaburi pasir berselerakan, meleraikan ikatan dan menghakiskan pantai. pabila istana pasir dibina saat itu ombak mengganas. jika keimanan tidak seutuh dan kuat membina nescaya nasib seusai pepasan pasir..

Search This Blog

Thursday, June 6, 2013

MENU MASAKAN 1


HERB ROASTED CHICKEN & ROSEMARY SAUCE
Bahan-bahan
1 biji       bawang besar
3 ulas     bawang putih
2 s/b      dried thyme
2 s/b      dried rosemary
                Parsley – (cincang)
                Jus lemon
                Garam & pepper
                Olive oil
                Mustard
                Chicken stock
Utk          caijun
Tambah   black pepper
Rasa        Paprika
xwajib   Origano
               










Cara masakan
1.       Campurkan kesemua bahan yang telah disediakan.
2.       Sediakan ayam yang telah dibasuh dan letakkan di atas dulang pemanas.
3.       Lumurkan campuran yang telah disediakan ke atas ayam tersebut, urut isi ayam supaya marinated terserap ke dalam. Perapkan sebentar.
4.       Sediakan oven pada suhu 350 0C. masukkan ayam dan biarkan selama 20 minit. Pada 10 minit pertama perhatikan permukaan ayam. Sekiranya terdapat sedikit warna brown kekuningan, terbalikkan ke permukaan satu lagi agar ia masak dengan sekata.
5.       Sementara menunggu ayam dibakar, sediakan sosnya pula












Bahan Sos
Demi glace          (dibancuh dengan air- 1 liter air = 100g demi glace)
Bawang besar
Bawang putih
Dried rodemary
Salt
Pepper


Tepung                 jika perlu utk pekat dan tambah rasa
Daun bay

Cara memasak
1.       Tumis bawang putih beserta bawang merah dengan menggunakan mentega. Masukkan dried thyme.
2.       Masukkan demi glace yang dibancuh sehingga ia mendidih dan biarkan.
3.       Letakkan pepper dan salt mengikut citarasa anda.
4.       Letakkan tepung dan daun bay sekiranya perlu @ creamy.

No comments:

Post a Comment